maanantai 17. maaliskuuta 2014

GL1100 nokkahihnojen vaihto

Tilasin tuossa aikaisemmin uudet nokkahihnat -74% alennuksella amazonista. Gatesin hihnat, niin pakkohan se oli tilata. Gates valmistaa maailman parhaimmat hihnat.

Ensin ajattelin, että jätän hihnat vaihtamatta tänä kesänä. Että se on ihan sopiva operaatio ensi talveksi. Mutta kuitenkin jäi asia vähän vaivaamaan. Tuntematon pyörä, niin ei voi olla varma koska on viimeksi hihnat vaihdettu. Joten ei muutakun tuumasta toimeen.

Ensimmäiseksi jäähdytysnesteet pois. Niiden iästäkään ei ole tietoa, niin saman tien saa vielä uudet nesteetkin lopuksi tilalle.
coolant bottle on helppo myös irroittaa ja tyhjentää. Ensin se feikki tankki irti neljällä pultilla, jonka jälkeen pääsee käsiksi kaikkeen tarpeelliseen. Wingissä ei ole myöskään kansissa mitään tyhjennyspultteja, kuten on cx500 pyörässä. Wingissä riittää että valuttaa kaikki nesteet siitä yhdestä pultista syylärin alapuolelta lohkosta.
Syyläriä pitää pikkuisen saada vedettyä ulospäin, että pääsee nokkahihnojen kotelolle hyvin käsiksi. Hommassa on eduksi jos omistaa gynekologin kädet. Myös kaatumarautoja joutuu hölläämään hieman auki. Helpottaa kummasti työtä, kun tulee tilaa käsille toimia.Alkuperäinen nokkahihnojen kotelo on wingissäni maalattu harmaalla suoraan lakkauksen päälle. Liekö haluttu eroon patinasta maalaamalla se vannehopealla. Siine pari kiven iskemää, niin johan on nättiä. Hyi hemmetti. Ehkä nitromorsella ja kiillottelulla tuosta voisi hienon vielä saada. Ehkä. Ehkä joskus sitten jos huvittaa. Nyt on varaosa jo hyllyssä.Sitten funtsimaan että miten se nokkahihnojen vaihto oikein tapahtuu. En sitä tähän selitä, koska siihen löytyy täydellisen hyvät ohjeet netistä. Myös täydellinen video löytyy youtubesta. Joten linkitän sen tähän. Sitä tapaa mukaillen hoidin oman hihnan vaihdon. Ja hienosti se meni. Käytännössä konsti parin lukkopihdin kanssa, jolla ei voi epäonnistua, koska nokat eivät pääse liikkumaan sillä aikaa kun hihnat vaihdetaan.


Paikalla oli Mitsuboshin kerran vaihdetut hihnat.

Moottorin ajoitus täytyy saada T1 kohtaan. Sytytystulppien irroitus helpottaa käsin moottorin pyörittämistä. Tulpat näyttivät juuri sopivan värisiltä, joten seokset lienevät sopivat.Tulppamalli. Samat tulpat sisään vaan, koska toimivat vielä ihan hyvin.Gatesin T274 hihnamalli käy GL1100 wingiin. Siinä on 87 hammasta. Mikäli jostain syystä sinulla on hihna, jossa on 88 hammasta, niin se kuuluu GL1200 wingiin. Älä laita sitä GL1100 wingiin tai kohta kolisee moottori hajalle.

Videon ohjeen mukaan hihnojen vaihto menee ihan läpihuutojuttuna. Pari isoa lukkopihtiä auttaa hommassa.
Kiristysrullissa ei ollut klappia ja tuntuivat ihan hyviltä. Jälleen kerran uskon että mittarin 66tkm saattaa hyvinkin olla ihan oikea lukema.

Onneksi en tosiaan lykännyt hihnojen vaihtoa ensi talvelle. Pientä pykimää on seuraavissa kuvissa nähtävissä. Tiedä koska hihna olisi saattanut katketa? Huomaa että toisen hihnan tekstit ovat kokonaan kadonneet. Toisessa lukee himmeästi vielä Mitsuboshi. Eli laatu hihnat ovat aikaisemminkin olleet pyörässä. Pistä mieleen että toinen hihna on kulunut enemmän kuin toinen. 
Ilmeisesti joku on aikaisemmin kerran vaihtanut hihnat pyörään, koska valmiiksi merkattuja tussimerkkauksia löytyi rattaista sekä lohkosta merkkien kohdalta.Hihnojen vaihto tosiaan meni ihan heittämällä. Suurempi ongelma tuli siinä kun mietin että miksi toinen kiristäjä on alkujaankin kiristämässä toista hihnaa enemmän kuin toista. Käsin huomasi että toinen hihna tuntui hippasen kireämmältä. Tässä lienee syy ollut myös siihen, että toinen hihna on kuluneempi kuin toinen.

Sopivaa dokumenttia kun löytyi, niin sieltä sai ohjeen, miten hihnojen rullat tulee kiristää vuorotellen yhtä kireälle. Ensin vasen hihna (vasen kun istutaan satulalla) kiristetään T1 ajoituksessa, kun nokat ovat oikeassa asennossa ajoitusnuolet ulospäin ja UP teksti ylöspäin. Sen jälkeen pyöritetään konetta käsin yksi kierros, että T1 ajoitus näkyy jälleen, mutta nokkien ajoitusmerkkien nuolet näyttävät moottorin keskikohtaa ja UP teksti alaspäin. Siinä vaiheessa kiristetään oikean puolen kiristinrulla. Näin saadaan hihnat yhtä kireälle. Tästä dokumentti täältä.


Sitten vaan osia nippuun. Ebaysta ostamani siisti nokkahihnakotelo-setti istui täydellisesti ja näyttää hyvälle. Ei kiillotettu, mutta juuri sopivan siististi patinoitunut maaliton kotelo. Ajan henkeen sopiva. Alempana kuvassa aikaisemmin pyörässä kiinni ollut. Mietin myös että olisiko tilannut kromatut, mutta toisaalta nuo ovat juuri niin alttiissa kohdassa kaikelle kivisateelle omasta renkaasta sekä edellä ajavien autojen renkaista, että kromista lohkeisi hiutaleita vaan irti. Ebayssa onkin myynnissä kromisia uusia, sekä käytettyjä. Käytetyt järjestään ovat pikkuisen lohkeilleet. Kromiset sopisivat ehkä näyttelypyöriin. Venttiilikopat taasen voisi joskus kromiset hankkiakin. Ne ovat suojassa hyvin. Toisaalta ne ovat yhtä nätissä patinassa, niin ajellaan nyt näin ensimmäinen kesä ja mietitään sitten lisää.Vedin lopuksi vielä Gatesin tarran päiväyksineen ja kilsoineen sivukatteen alle. Tuskin teippi pysyy vuosia, joten merkkasin vedenpitävällä tussilla vielä nokkahihnan kotelon sisään päiväyksen ja kilsat. On sitten itsellä tai seuraavalla faktaa että koska on hihna viimeksi vaihdettu.Sitten käsin koneen pyörittelyä ja hienosti pyörii kone. kone nippuun, uudet jäähynesteet water wetterin kera. GL1100 Wingeissä kuulemma on alimitoitetut jäähynestekanavat ja jossain tilanteissa ylikuumenemisongelmaa. Luultavasti jossain floridan kuumilla keleillä. Tuskin suomessa. Mutta koska hyllyssä oli, niin laitoin Water wetteriä jäähynesteen sekaan. Se pudottaa muistaakseni viitisen astetta koneen lämpöjä. Lopulta syylärin korkki auki järjestelmän ilmaus pikkuisen moottori kuumentamalla ja revittelemällä pihalla. Hyvin käynnistyi kone ja kävi nätisti. Kierroksia silloin tällöin kuumalle koneelle, niin ilmakuplat burbahtelivat pois.

Helpompi homma mitä kuvittelin. Jos totta puhutaan. Ennakkopelot olivat kovemmat, mutta toteutus kuitenkin helppo.

Nyt on wingiin vaihdettu nokkahihnat, jäähynesteet, jarrunesteet ja jarrut läpikäyty kokonaan. Etuiskarit purettu ja vaihdettu uudet stefat ja haarukkaöljyt. Lataus tarkistettu että toimii. Kaikki sähköliitokset putsattu. Se on käytännössä kardaaniöljyjen vaihto ja sen jälkeen muutama vuosi pelkkiä öljynvaihtoja edessä, mikäli ongelmia ei esiinny. Toivotaan huolettomia kilometrejä.

1 kommentti:

  1. Hienosti olet kuvannut ja selostanut hihnojen vaihdon.Itse tein talvella saman ja rullat uusin samalla.
    Tuo lukkopihti lukitus on ehdoton,muuten tulee pulmia kun nokat pyörähtää merkeistään.Hieno seurata Wingisi huollon edistymistä.Huolettomia metrejä sulla edessä!
    terv tane

    VastaaPoista