keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Solid state vilkkurele led-vilkkuja varten

Aivan on unohtunut tämä homma. Tavalliset vilkkureleet toimivat yleensä polttimoiden wateista tulevan kuorman mukaan. Usein näkeekin autoja, joissa takavilkku vilkkuu ikäänkuin tuplatahtia. Usein tämä johtuu siitä että edestä on vilkkupolttimo kärvähtänyt. Kuormaa ei ole tarpeeksi, niin vilkku vilkkuu tiheämmin. Tai jos sinulla on vaikka 20W vilkkupolttimot ja vaihdat yhden rikkoontuessa sen 10 wattiseksi, niin sen puolen vilkut vilkkuvat pikkuisen nopeammin kuin toisen puolen.

Mikäli tällaista tavallista vilkkurelettä käyttäen vaihdetaan kaikkien vilkkupolttimoiden tilalle led polttimot (myös mittariston vilkkupolttimot ledeiksi), niin hyvin todennäköisesti ledit jäävät vain palamaan ilman, että ne vilkkuvat yhtään. Ledeissä kun ei ole tarpeeksi watteja hoitamaan tuota kuormaa, taloidellisuutensa vuoksi.

Tähän on kaksi ratkaisua.

Typerä ratkaisu on ostaa Polttimoiden rinnalle ylimääräiset vastukset kuormaa tekemään. Tulee turhaa työtä, sekä menetetään energiatehokkaiden led-polttimoiden tuoma energiansäästö akulta.

Järkevä ratkaisu on vaihtaa vilkkurele niin sanottuun solid state vilkkureleeseen. Tällainen elektroninen vilkkurele ei tarvitse kuormaa, vaan vilkkuu aina yhtä tiheästi, oli kiinni sitten led-polttimoita tai tavallisia polttimoita. Ja samalla säästyy se energiamäärä mitä hehkupolttimoista kuluisi taivaan tuuliin. Energiamäärä saattaa kiinnostaa, mikäli käytät paljon lisävarusteita, kuten navigaattori, kypäräpuhelin, lämpökahvat, lämpöliivit tai jotain muuta.


Vilkkureleitä on kaksipinnisiä sekä kolmepinnisiä. Honda cx:ssä on vakiona kaksipinninen. Releelle tulee musta johto sekä harmaa johto. Mustaan tulee jatkuva virta virtalukon ollessa ON-asennossa. Harmaasta se sitten jatkuu eteenpäin vilkkukatkaisijalle.

Voit korvata tämän kaksipinnisellä elektronisella vilkkureleellä, jos sellaisen helposti löydät. Tai sitten kolmipinnisellä, joita saa biltemasta 13€/kpl tai ihan samaa noin 3€ hintaan kotiin kannettuna ebaysta.

3-pinnisessä vilkkureleessä on paikat:
  • B/+  --> tähän kytketään cx:n musta johto.
  • L     --> tähän kytketään cx:n harmaa johto.
  • E/-  --> tästä vedetään uusi ylimääräinen maajohto sopivaan paikkaan.

Itse tein 10 cm mittaisen maajohdon, jonka liitin ajovalon H4-kannan toiseen vihreään johtoon. Nämä vihreät johdot ovat maajohtoja. Itse vilkkurele jäi nätisti piiloon sinne ajovaloumpion taakse.

Asennus on yksinkertainen, halpa ja sen osaa kuka tahansa tehdä. Mutta jos teet, niin tee kunnolla kerralla. Hyvät tinatut ja kutistesukalla suojatut liitokset. Paikka on kuitenkin arka vedelle sateella.

Ja kun ostat vilkkurelettä, niin varmista että se on mallia 12V ja kuormaksi käy mielellään alue 0.02A:sta ylöspäin. Tällöin ei pitäisi olla ledien kanssa ongelmia.

Itse ostin tällaisen ja hienosti toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti