perjantai 15. heinäkuuta 2011

Asiaa varihihnoista

Ensialkuun pahoittelut pitkästä blogi-tauosta. Mutta kesäloma pitää rauhoittaa itselle. Ei muille :)

Asiaan. Uskomatonta mutta posti toi scooterbelts.comista sen uuden hihnan. En uskonut että ikinä saan toista hihnaa sen venyneen tilalle, mutta kyllä he näköjään lähettivät. Hieno homma että yritykseen voi luottaa.

Mutta tästä päästään toiseen asiaan. Eli varihihnojen laatuun.
ÄLÄ ikinä osta halpahihnaa. Älä hitto vie osta. Muista minun sanoneen että "ÄLÄ OSTA".
Ostat 20 eurolla hihnan, niin saat ostaa uuden 50-2000km myöhemmin. Kun taas ostat oikean merkkihihnan 40-100 eurolla, niin ajat sillä huoletta 10-20 000km. Eli lopulta paljon halvemmalla pitkällä juoksulla. Tämä on nyt koettu kolmen skootterin kanssa.

Edelliseen maxiskootteriini Malaguti Madisoniin laitoin Stormilta ostamani 23 euron hintaisen Centauro merkkisen varihihnan. Nyt pari tonnia myöhemmin uusi omistaja ilmoitti että se varihihna on mennyt ihan pieneksi murusiksi. Eli se siitä hihnasta.

Sitten omaan nykyiseen maxiskootteriin tilasin scooterbelts comista QINJIANG merkkisiä hihnoja 2kpl. Toisella ajoin 40km ja ihmettelin kun luistaa kokoajan. Ajattelin että siinä on pinta vaan sellainen että sen pitää hieman ensin kulua. Mutta lopulta kurkkasin variin. Se oli 15mm liian pitkä verrattuna samanmittaiseen gates powerlinkkiin. 1,5 senttiä on ihan hitosti. Tämä siis aiheutti jatkuvan luistamisen. Ja hulluinta että hihnassa oli samat lukemat mitä gatesissa. Ja mitä tulee siihen toiseen QINJIANG hihnaan. Siinä oli myös samat lukemat ja oli mitattuna tismalleen sama mitä gates powerlink. Mutta 100km ajoa ja johan ryhtyi luistamaan. Ajoin sillä noin 150-200km ja kyllästyin. Hihna irti ja mittaus. Tässä vaiheessa oli tullut jo 5mm lissää mittaa ja varilautanen oli ihan mustan purun peitossa. Ihan sekundaa.

QINJIANG ajettu 40-50km ja 15mm liian pitkä. Venyikö vai oliko valmiiksi ylimittainen vaikka lukemat on oikeat hihnassa? 

Toinen QINJIANG (käyttämätön) joka on tismalleen saman mittainen kuin Gates Powerlink. 150km myöhemmin tämäkin hihna oli 5mm venynyt.


Skootterin OEM alkuperäishihna Gates Powerlink, jolla on ajettu about 7000km. Ei venymistä ja kunto hyvä. Eron huomaa. Reunaskin tuntuu kumimaiselta, kun taas halpishihnoissa se tuntuu luistavammalta kuitumaiselta. Ei ihme että halpahihnat luistaa. 


Älä vaan osta QINJIANG merkkisiä hihnoja. Mitäköhän nyt teen tuolla toisella uudella takuuna saadulla sekundahihnalla? Kai se välttää hetken varahihnana jos kunnon hihna katkeaa. Mutta kyllä aion metsästää jostain Gates Powerlink hihnan tätä kokoa.

 QINJIANG-merkkisen halpahihnan 150km ajon jälkeen varilautanen näytti tältä ja hihna luisti jatkuvasti. Varilautanen oli kumipurun peitossa. Älä osta moista hihnaa ikinä.


Tältä varilautanen kuuluu näyttää laatuhihnan kanssa. Lautaseen ei kuulu tarttua mitään purua tai kumia.


Sitten kolmas kokemus (vai pitäisikö sanoa jo neljäs) on vaimon moposkootterin kanssa. Hihna oli myös joku 10-15e hintainen halpahihna. Merkiltään "Three Five Autobelt". Tällä oli ajettu noin 2500km kunnes alkoi näyttämään ihan ihmeelliseltä. Ikään kuin olisi sulanut osa kumista.


Ylempi on Three Five Autobelt halpishihna. Ihmeellisesti sulanut reunasta. Alempi on Gates Powerlink laatuhihna, jossa on tasaiset kumimaiset reunat. Ja tässä halpishihnalla ajettu 2500km ja Gatesilla useampi tuhat. 


Pistin moposkootteriin uuden Gates Powerlinkin ja Jonwayhin vanhan Gates Powerlinkin. Loppui muuten Jonwayn luistaminen siihen paikkaan, vaikka on nyt ajettu jonkin verran sillä. Eli hihnalla on väliä. Etenkin mitä isommasta pyrästä ja isommista voimista on kyse. Moposkootterissa ei ilmennyt luistamista tai muuta ongelmaa halpahihnallakaan, mutta vaihdoin varmuuden vuoksi, ettei napsahda poikki joku kerta vaimon työmatkalla.

Älä siis ikinä osta halpahihnaa. Osta kunnon laatuhihna. Gates Powerlink, Bando tai Mitsuboshi.

1 kommentti: