tiistai 8. syyskuuta 2020

VN1500 jäähdytykseen liittyvää huoltoa osa 1/3. Termostaatti ja tuuletin.

Ihmettelin tuossa ajellessani, että miksi tulee tietyllä kierrosalueella joka vaihteella sellainen särinä koneeseen. Ensin ajattelin, että se on nokkaketju, mutta pyörällä on ajettu vasta 50 000km, niin se tuskin on nokkaketju. Särinä kuului oli veto päällä tai ei. Siispä tutkimaan. 

Syy löytyi pihassa aika nopeasti, kun kaasukahvaa paikallaan tyhjäkäynnillä kierrosteli. Syylärin flektin kiinnitysmutteri on irronnut. Flekti tärisi kopassaan tietyllä resonanssitaajuudella. Siispä purkamaan pyörää, että saadaan se kuntoon. Ja sitähän ei päässyt kiristelemään irroittamatta syyläriä. Tuleepahan samalla tehtyä jäähdytykseen liittyvät huollot.

Ensimmäisenä jäähdytysnesteet pois syylärin pohjasta. Tankki irti, letkuliittimet auki mitä löytyy. Letku syylärin yläpäästä termostaatille. Letku syylärin alapäästä vesipumpulle. Samoin tuulettimen sähköjohto, sekä tuulettimen pyörintää ohjaavan releen maadoittava thermo swichin eli lämpökytkimen johto.

Tuuletin oli neljällä pultilla kiinni Toyo-merkkisessä ja 61908 mallisessa syylärissä.

Tuuletin näyttää vanhalta ja onhan se jo 31 vuotta vanha. Mutta pyöri ihan kepeästi ja rohisematta. Eli lienee vielä pitkäikäinen ja pääsee yhä pyörään kiinni. 

Tarkempi tutkiminen osoitti, että tuuletin oli kolmella mutterilla kiinni kopassaan. Yllä olevasta kuvasta näkee, että kaksi niistä on irronnut. Eli vain yhdellä pultilla oli kiinni. Vaihdoin tilalle prikat ja nyloc mutterit. Luulisi pysyvät siihen asti, kun tuulettimen vaihto joskus 30 vuoden kuluttua tulee aiheelliseksi.

Tuulettimen malli FLAT MOTOR SSW 9612E

Sitten tuli vähän ikävämpää ongelmaa vastaan. Tuuletinta tosiaan ohjataan erillisellä releellä, joka löytyy junction boxista. Releen maadoitus tapahtuu syylärin pohjassa olevalla thermo switchillä suoraan syylärin runkoon. Kun jäähyneste lämpenee riittävästi, thermo switch saa kontaktin ja tuuletin rävähtää pyörimään.

Tämä thermo switch oli mukavasti hapettunut ihan vihreäksi. Siitä oli epoksi halkeillut päältä ja koko epoksissa kiinni oleva abikoliitin heilui ihan sormilla. Saattaa olla ettei ihan kontaktit ole enää kohdillaan.

Tämä oli asia joka selkeästi kannatti laittaa tilauslistalle ja vaihtoon. Mikäli tuo osa hajoaa ja tuuletin ei pyörähdä, se tarkoittaa, että meillä on kohta kiinni leikannut moottori.

Uusi osa alkuperäisenä on syntisen kallis. Yli 100 euroa saa pulittaa. Uutta osaa ei suoraan löytynyt suomesta, eikä saksasta. Ei edes UK:sta. Edes kiinasta ei löydy mitään halpaosaa tilalle tähän malliin. Uudempiin VN1500 malleihin löytyy kyllä, mutta se on eri kierteillä ja kaksi nastainen. 

Lopulta Jenkeistä löytyi parikin mallia hintaluokassa 28 - 35e posteineen. Tilasin tuon kalliimman, koska se näytti enemmän alkuperäiseltä. Sitä odotellessa. Koronavirus Covid-19 jyllätessä maailmalla postitus ei kulje kovin tehokkaasti. Arvioitu saapumisaika oli lokakuun puolivälistä jouluaattoon asti. 

Eli saattaa olla että ajokausi tänä vuonna loppui tähän. Joka tapauksessa en viitsi vanhaa kiinni enää laittaa, koska se ei ehkä enää toimi kunnolla. Ja edes väliaikaisesti sitä ei viitsi laittaa, koska menee hyvät jäähdytysnesteet aina vaihtoon, kun tuon osan vaihtaa. Siispä odotellaan.


Samalla vaihdoin tuohon johtoon uuden abiko-liittimen, ettei ole niin hapettunut liitin uutta tulevaa osaa vasten.

Itse liitin näytti irroitettuna tältä.

Samalla siinä tuli tarkastettua muitakin jäähdytykseen liittyviä asioita, kuten termostaatti. Jotta termostaatin saa pois, pitää ottaa ensin irti nippu letkuja ja polttoaineensuodatin. 

Polttoaineensuodatinkin näytti sellaiselta, että ehkä hyvä hetki sekin uusia. 

Uusi polttoaineensuodatin on 8mm nipoilla.

Itse termostaatti on suoraan bensatankin alapuolella. Jotta sen saa irti, pitää siitä irroitella paisuntasäiliölle menevä ohut letku. Sylintereille menevät kaksi letkua ja syylärille menevä paksu letku otettiinkin jo aikaisemmin irti.Letkut irroitettuna termostaatti lähtee sopivasti nitkuttelemalla ja pyörittelemällä irti rungon oikealta puolelta.
Termostaattikotelo on kiinni neljällä ruuvilla ja tiivistetty ihan o-renkaalla.

Kas kummaa. Termostaatti näytti jotenkin liiankin tutulta. Osoittautui, että se on tismalleen sama termostaatti, mitä käytetään myös Honda GL1100 GoldWingissä, sekä Honda CX500 pyörissä. 
Tismalleen sama termostaattikoko halkaisijaltaan (52mm) ja asteiltaan (82'C) mitä käytetään myös Honda Accord ja Civic autoissa 1980 luvun alkupuolella.Uusi termostaatti Kawasaki VN1500 maksaa orkkiksena tai ei originaalina moottoripyöräliikkeissä noin 50 euroa. Kun taas tämän Civic / Accord autoihin sopivan termostaatin saa Motonetista 9.90e (isompi paketti), tai jenkeistä muiden auto-osien yhteydessä rock autosta noin 4-5 euron hintaan (+postit).

Gatesin termostaatit ja hihnat ovat hyviksi havaittuja ja itselläni ainakin wingissä toimi hyvin Gatesin termarit. Sellaisia pari oli jäänyt hyllyyni wingiajoilta, joten päätimpä vaihtaa sellaisen uuden termostaatin vulcaniin.Istuu täydellisesti termostaattikoteloon. Itse koteloon meni vielä hyllyyn jäänyt wingin (tai cx:n) termostaattikotelon o-rengas. Se oli vähän paksumpi kuin kawan oma, mutta mitoiltaan juuri sopiva. Toimii varmasti hyvin. Jos ei, niin tiivistetään vaikka blue hylomarilla lisäksi.


Lopulta termostaatti, letkut, syylärit kaikki nippuun ja paikalleen. Samalla huomasin, että syyläri on eristetty rungosta kumitassuin värinän vähentämiseksi. Mutta syylärin jäähdytysflektin anturi maadoittaa kuitenkin syyläriin. Joten maadoitus tulee tulla myös runkoon asti. Runkoon se varmasti tulee pultteja pitkin, mutta räjäytyskuvan mukaan tuulettimen yhden pultin kohdalta pitäisi tulla runkoon vielä varalta yksi erillinen maadoitusjohto. Se puuttui tästä ja päätin sellaisen tehdä ja kiinnittää tuohon töötin jalan toiseen pulttiin, joka kiinnittyy runkoon. Ihan vain varmuuden varalta, koska se siihen kuuluisi. 


 Sitten vain odotellaan sitä thermo switchiä saapuvaksi, jolloin voidaan iskeä jäähdytysnesteet sisään ja ilmata pyörä ja todeta että homma pelaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti