torstai 30. tammikuuta 2014

Nälkä kasvaa syödessä. Goldwing GL1100 saapui taloon

Niinhän sitä sanotaan, että prätkäillessä nälkä kasvaa syödessä. Toteutin alkuvuodesta suuren monivuotisen haaveeni ja osin Honda Goldwing GL1100 pyörän.

Ajatuksena oli ostaa suoraan standard malli, eli naku malli.Mutta kun kriteerit olivat niin kovat, niin ei tahtonut millään löytyä. Ajatuksena oli että ehdottomasti pitää täyttyä seuraavat kriteerit
 • Candy Regal Brown, eli se retroin ruskea metallihohtosävy
 • Standard malli ilman katteita
 • Vähän ajettu ja siisti muutenkin
 • Ja tärkeintä, että ehdottomasti 1983 vuosimalli

Miksi juuri 1983 vuosimallin GL1100? 
Siksi että se on GL1100 mallin viimeisin vuosikerta ennen GL1200 mallia. Ja viimeisin vuosikerta sisälsi monia isoja muurosvaiheen edistyksiä 1980-1982 vuosimalleihin verrattuna.

Muun muassa:

 • säädettävä 4-asentoinen TRAC torque-sensing anti-dive systeemi, joka säätää etuiskareiden heijaamisliikettä kiihdytyksissä ja jarrutuksissa.
 • Takajarru, eli jalkajarru on yhdistetty oikeanpuoleiseen etujarrulevyyn. Etujarru, eli käsikahva tottelee vain vasempaan etujarruun. Yhdistetyllä jarrulla saadaan perus ajossa tapahtuvaan jarrutukseen parempi ja yksinkertaisempi toiminto. Samoin jarrusylintereissä on tuplamännät niin edessä kuin takana.
 • Etuiskareissa on vakiona lokarin yläpuolella iskarien alaputket yhdistävä "silta", joka tukevoittaa etupään käyttäytymistä.
 • Tuumaa pienemmät valetut etu ja takavanteet comstar vanteiden tilalle
 • Paremmin muotoillut kaatumaraudat antavat jaloille paremmin tilaa
 • Kolmeen eri asentoo säädettävät matkustajan jalkatapit mahdollistavat 6cm liikkumisvaran
 • Leveämmät lituskat jalkatapit tuovat mukavuutta 
 • Overdive ylivaihde pudottaa kierroksia sekä kulutusta matka-ajossa
 • Takalaatikko siirretty 6cm taaemmas matkustajaa ajatellen. Sekä korkeampi selkänoja.
 • Paremmin muotoiltu satula tupla pehmikekerroksilla. 
 • Satulan pintamateriaali on pehmeämmän tuntuista kuin ennen

Kaiken kaikkiaan siis merkittäviä muutoksia tuossa viimeisessä vuosimallissa.

Pari kolme vuotta wingistä haaveilin. Nyt puolisen vuotta sitä metsästin ympäri suomea ja eurooppaa ja lopulta tulin siihen tulokseen, että harvassa ovat noilla kriteereillä olevat.

Tehdasriisutut katteettomat standard mallit maksavat enemmän niin suomessa kuin euroopassakin katettuihin verrattuna. Lopulta sitten löytyi järkihintaan Hollannista Harley Davidson liikkeestä hieman yli vuoden seisomassa ollut ruskea GL1100 Interstate, eli katettu malli. Hyvin varusteltu ja ajettu vain 66 000km. Mielettömän hienossa kunnossa. Ainoa ongelma, etujarru lukossa.

Koska Interstate mallin saa edullisemmin, niin päätin ostaa sellaisen ja ajattelin että puran siitä katteen sitten pois, niin saan tehtyä siitä helposti standardin näköisen.

Ei estä kaupantekoa. Kuvia pyörästä joka puolelta sähköpostiin sai pyytämällä.

En ollut uskoa miten hienossa kunnossa pyörä oli. Hinta hiottiin kohdilleen ja kaupoista sovittiin sähköpostitse. Sitten otin yhteyttä Belcarin Sakari Vinkkaan www.belcar.fi joka on hoitanut kauppoja Hollannissa ja lähialueilla jo melkein 20 vuotta. Sakarille maksettiin kauppahinta sekä sopiva pieni provisio ja Sakari hoiti pyörän kaupat ulkomailla, sekä pyörän rahdin tilauksen.

Rahtifirma hoitaakin kuljetukset sopivasti suomessa 5km päähän kotoani ja samalla hintaa lopulta pyörä tuotiin kotipihaan asti.


En ollut uskoa miten nätissä kunnossa wingi oli. Sai miettimään moneen kertaan, että raaskinko ryhtyä purkamaan katteita näin kauniista Taistelutähdestä. Kaikki katteet, laukut, kromit hyvässä kunnossa. Ei kolhuja, ei naarmuja.

Varustelukin oli kohdillaan. Kromia sopivasti joka puolella. Kaatumaraudat moottorin reunoilla sekä laukkujen etupuolella. Myös etulokarissa. Feikkitankin päällä sekä takaboksin päällä ritilät, joihin saa vaikka laukkuja tai teltan kiinni mustekaloilla. Kaikki viimisen päälle.

Lisäksi lisävarusteena hankittu Cycle Sound Coaxial System radiomountti jossa sonyn radio ja paremmilla kaiuttimilla varustettuna. Tietenkin c-kasettisoitin :) Kunnon piiska-antenni. Vakionopeudensäädin kaasukahvassa. Etukatteen sivuilla säädettävät tuuliohjaimet joko jäähdyttämään helteellä ajelevaa tai sitten pitämään lämpimämpänä kylmällä ajelijaa. Sarvissa oli manuaalinen "navigaattori". Eli se muovirulla, johon saa oman naviohjeistuksen kirjoittaa paperille ja sitten ajon aikana rullata sitä eteenpäin aina.

Kaikki toimi. Vilkut, valot, radio, mittarit, kaikki...
Moottorin akku oli vaihtokunnossa ja kun sain uuden akun paikalleen, niin kolmannella hörähti käyntiin. Hetken räki putkeen luultavasti vanhoja bensoja ja sitten tasoittui tasaiseksi tyhjäkäynniksi. Ei mitään kilkatuksia missään. Nätti tasainen käynti.

Olin ihan myyty... En tosiaan tiedä vieläkään että riisuako katteita ja laukkuja pois vai ei.

Luultavasti riisun etukatteen sekä takalaukun pois ja jätän sivulaukut paikalleen. Tavallaan pyörästä tulee sitten sellainen harleyn touring pyörän mallinen jollain tapaa. Etukatteen tilalle uusi krominen etulyhty sekä vilkut. Ei sen suurempaa muutosta.

Kromia voisi hankkia pikkuhiljaa lisää. Sanotaan että "Chrome won't get you home" jos ongelmia tulee matkaan. Mutta ei se mitään. Jollain tapaa näihin wingeihin kuuluu se, että ne ovat oman aikansa koristeellisia lippulaivoja ja joulukuusia. Niihin sallitaan mitä ihmeellisempi määrä valoja, kromeja, tingeltangelia...

Ajatuksena on ehkä siis tehdä siitä jotain tällaista laukkujen kera, mutta ilman etuvisiiriä.
Huomaa että kuvassa on comstar vanteet. 1983 vuosimallin vanteet ovat tällaiset
Kuivapaino 311kg interstate varustuksella. Ilman katteita, laukkuja ja rautoja noin 30kg vähemmän. Mutta jos CX hondaan vertaa, niin painopiste on paljon alempana ja sikäli pyörä ei 50-70kg isomman painonsa vuoksi tunnu kiikkerältä. Painopiste on saatu alas, koska pyörän tankki ei ole tuo satulan edessä oleva perinteinen tankki. Siellä on sisällä ilmansuodatin, sulakkeet ja sen semmoista. Oikea 20 litran tankki on satulan alapuolella, mikä pudottaa merkittävästi painopistettä. Samoin sylinterit bokserimoottorissa osoittavat sivuille ja paino niissäkin alhaalla.

Nyt tarkoituksena on mahdollisimman pian käyttää pyörä katsastuksessa ja sen jälkeen laittaa tullaus alulleen. Ehtii saamaan kilven hienosti ennen kesän kuivia kelejä.

Muutamia kuvia pyörästä näytille.


OD, eli OverDrive ylivaihteen osoitinvalo. 
Sikäli hullua, että se on ikään kuin sama asia kuin että olisi joka 
moottoripyörässä mittaristossa valo kertomassa että 
"Sinulla on vitosvaihde silmässä, enempää vaihteita ei löydy".

No ei kait siinä. Ajan henkeen.


Ensialkuun ajattelin että myyn pois katteen ja ylimääräiset laukut, mutta tämä on kuitenkin niin siistissä kunnossa, että taidan pitää ne kuitenkin varastossa. Ei tiedä vaikka innostuisi joskus museoimaan pyörää, niin silloin hyväkuntoisten katteiden metsästys saattaa olla isonkin työn takana.

Samalla tässä lopussa voin suositella Belcaria sekä Sakari Vinkkaa yhteistyökumppanina. Jos löydät Hollannista pyörän, joka pitäisi jotenkin saada Suomeen. Soita Sakarille. Yhteystiedot sekä rahtihinnat Belcarin sivuilla. Kuriositeettina, että tätä kirjoitettaessa rahti oli yksi halvimmista mitä löysin pikaisesti googlella.

Museointi voisi olla ihan hyvä ajatus, koska kuitenkin päivittäinen käyttöpyörä kuitenin on tuo CX500 cafe racer, jota olen puolivuotta huoltanut käyttökuntoon.

7 kommenttia:

 1. Onnittelut vielä kerran! Varmasti hyvä pyörä ja paljon iloa moneksi vuodeksi!

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Uskon että tästä tulee vielä paljon iloa. Sen verran pitkä haave tämä on ollut. Pitää tehdä perus rempat tuolle niin sitten se on luotettava peli. Nokkahihnat vaihtoon, jarrusylintereille avaus, täysputsaus ja uudet kumiostefat ja pölysuojat. Jarrupalat ja jarrunesteet uusiksi sekä jäähdytysneste vaihtoon.

  VastaaPoista
 3. Nyt on komea laite! Älä missään tapauksessa hävitä katteita, vaikka poistaisitkin ne. Takaisin hankkiminen voi olla hankalaa, kuten itsekin epäilit. Kannattaa koeajella jonkin aikaa katteiden kanssa ennenkuin riisut ne, on nimittäin melkoinen vaikutus ajomukavuuteen.

  On hieno aikakautensa edustaja. Onnittelut hankinnasta!

  VastaaPoista
 4. Kiitos.

  Tässä muutaman päivän wingiä katselleena alan lämpiämään ajatukselle että katetta ja laukkuja ei hukata. Ehkä niitä saatetaan ottaa pois, mutta säilytetään jottei ala myöhemmin kaduttamaan.

  VastaaPoista
 5. Kyllä on Wingi hienossa kunnossa! Kyllä noin pitäisin jos minun olis! Kyllä kyllä tuon ajan ykköspyörillä saa päät kääntymään.Hyviä Wingi kilometrejä!

  VastaaPoista
 6. Hieno pyörä!! ��

  VastaaPoista