maanantai 1. helmikuuta 2021

VN1500 staattorin testaus ja johtoliitokset

Tuossa taannoin kun vaihtelin kytkinnesteitä Vulcaniin, niin huomasin samalla että laturilta (staattorilta) tulevat kolme keltaista johtoa ovat liittimen vierestä hieman rapsakat. Samoin itse liitokset ovat käyneet kuumana ja sulaneet ihan pilalle.

Laturilta tulee niin kovat virrat jännitteensäätimelle, että johtosarjaan liittyvät liittimet pitää olla aina hyvässä ja puhtaassa kunnossa. Vähänkin pölyä tai hapettumaa joukkoon, niin kontakti heikkenee ja tämä kuumentaa aina liitosta ja johtoja.


Monet ratkaisevat ongelman siten, että katkaisevat johdot ja tinaavat ne yhteen johtosarjaan siten, ettei välissä ole lainkaan liittimiä. Tämä on ihan ok tapa korjata tilanne. Mutta sitten pitää muistaa, että laturin kuntoa ei pysty mittaamaan helposti katkomatta johtoja uudelleen. Ehkä jännitteensäätimen liittimeltä voi mitata, mutta pitää osata kaivaa sieltä ne oikeat johdot.

Vulcanissa menee tosi ikävästi johtosarja tuon liittimen osalta. Kun katkaisi pois nuo palaneet liitokset, niin johtoa jää vain muutamia senttejä näkyville. Päätin suoraan tehdä tinaten 10cm johtojatkot paksusta johdosta, jotta saan hyvin uudet liittimet asetettua.Kutistesukat jokaiseen suojaamaan vielä. 


Sekä yksi isompi kutistesukka pitämään vielä nipun nätisti kasassa.


Ei nyt sattunut olemaan sopivia tinattavia liittimiä hyllyssä, niin valitsin suurimmalla pinta-alalla toisiinsa kosketuksissa olevat bullet tyyppiset abiko-liittimet.


Vastaliittimet staattorin johtoihin ja homma nätisti nippusiteillä paikalleen.


Olisin saanut liittimet piilotettua näkyvistä, mutta päätin jättää ne tuohon näkyville, jotta voin seurailla niitä jatkossa etteivät ala sulamaan uudelleen. Mikäli homma on ok, niin ne voi joskus sitten piilotella vähän paremmin.Samalla silmiin hyppäsi staattorin kopan tiivistys. Näyttää jonkinlaiselta tiivisteliimalta. Myös johdon ulostulo kopan läpi oli tiivistetty jollain vaalealla massalla. Oletettavasti tähän on joku joskus vaihtanut staattorin.

Tiivistys ei ole ehkä kaunein, mutta se oli pitävä eikä öljyvuotoja näkynyt. Kauneudella ei väliä, koska tähän päälle tulee se moottorin suojakoppa, joka tuossa ylemmässä kuvassa näkyy paikallaan.Varmuuden vuoksi vielä päätin mitata staattorin kunnon yleismittarilla itse kirjoittamillani ohjeilla
https://tuumaustauko.blogspot.com/2019/05/missa-vika-jos-pyora-ei-lataa.html

Yksikään käämi ei maadoittanut ja kaikkien käämien välinen vastus oli 0.6 Ohmia, joka on hyvä lukema.

Homma siis kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti