torstai 30. huhtikuuta 2020

Aprilia Atlantic 500 polttoaineen kulutus

Tuossa tuli talven remonttien jälkeen tehtyä pieni lenkki rauhallista ajoa maaseudulla. Lenkki oli silti reittiä, jossa on todella paljon mutkia ja myös nousuja ja laskuja. Isojakin pitkiä nousuja löytyy, ettei nyt ihan suoraa tietä kaasu lukittuna ajettu. Vaan ihan sellainen normaali ajolenkki kokeeksi.

Syksyllä muistelin, että kulutus oli 4.5-5 litran luokkaa per sata kilometriä.
Sen jälkeen on tullut isompaa tuulilasia, uutta laakeria sinne sun tänne, rvs-käsittely moottorille, uudet öljyt kaikkialle, uudet tehokkaammat rullat ja hihna variaattoriin jne jne.


Tankkasin lähteissäni tankin ihan piripintaan 98E5 bensaa, joka on tähän kuuluva bensa. Aprilian sivuilta löytyi tieto, että tähän ei kannattaisi laittaa 95E10 bensaa.


Sitten se ajolenkki. Se jäi noin 70 kilometrin mittaiseksi ja aprilian oma digimittaristo näytti kulutukseksi hullusti merkattuna 23.5 km per litra, joka on kansan kielellä noin 4.26 litraa sadalla. Kuinka sitten lukeman arvioi, sitä en tiedä.

Saadakseni kuitenkin todellisen lukeman kulutuksesta, päätin että ajoni päättyy taas piripintaan tankkaukseen.

Ajoa tuli 74.1 km trippimittarin mukaan.
Bensaa meni tankkiin 2.82 litraa.Heti soivat kellot päässäni, että kulut ei ole mittariston osoittama noin 4.26l/100km. Nopea laskutoimitus ja kulutukseksi tuli 3.80l/100km.

Ihan älyttömän pieni kulutus. Väitän, että jos lähtisi tästä ajelemaan kohti lappia ja vähemmän mäkisiä teitä, niin päästäisiin ehkä jopa 3.5 litran kulutukseen.

Paljonko tankilla sitten pääsee? Tällaista huviajelua 16.5l tankki ja 3.8l kulutus, tekee 434km tankilla. Aika hurja luku. Todellisuus lienee kuitenkin 300-350km, koska kyllähän ihminen seka-ajossa nyt pysähtelee, kiihdyttelee, ohittelee ja vähän ehkä kikkaileekin.

Mutta silti aika upea luku. Hieno laite kertakaikkiaan ja miten halpaa ajoa. Halvan kulutuksen lisäksi vakuutus 106e vuodessa. Öljynvaihto kerta vuoteen muutaman euron öljynsuodatin suoraan motonetista + 1.7 litraa öljyä moottoriin. 20 euron 5l öljytonkasta vaihtaa öljyt 3 kertaa. Tekeekö se sitten öljynvaihdolle hintaa noin ehkä 11-12 euroa.

Ekologista, halpaa ja hauskaa.
Näin korona-viruksen aikakautena olen käynyt tällä kaupassakin. Mukaan mahtuu helposti kaksi kassia ruokaa lapsiperheen tarpeisiin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti