maanantai 2. joulukuuta 2019

Aprilia Atlantic sähköjen läpikäyntiä + xenon valot

Ajattelin talven aikana tehdä aika perusteellista Atlanticin läpikäyntiä ja huoltoa. Lisäksi asennella lämpökahvat, usb-laturin, läpikäydä variaattorin jne jne. Paras tapa aloittaa koko urakka on riisua katteet pois kunnolla. Pääsee kaikkeen hyvin käsiksi.

Katteiden riisuminen on suht suoraviivaista hommaa. Mutta kannattaa ohjekirjasta katsoa järjestys, niin pääsee helpoimmalla. Eniten päänvaivaa tuottaa isot takasivukatteet, joiden kiinnitys takana on melko ikävä. Pitää varoen väännellä, jotta lähtee lukitukset auki ja saa ehjänä katteet pois paikaltaan.

Malttia sano.

Pitäisiköhän asentaa jokin pieni radiokin, kun kaiuttimet löytyi valmiina jo etukatteesta.



Pölyä on joka puolella niin paljon, että sähköliitosten läpikäynti tosiaan on paikallaan.
Mittariston volttimittari näytti ostosta asti järjesteään 0.5-1.0 volttia liian vähän. Tähän suurin syypää on takana olevan akun vierestä löytyvässä sulakepesässä. Liittimet ihan hapettuneet ja johdot jopa hieman tummuneet.


Naps vaan johdot poikki ja tinaten kera kutistesukan, uudet pölyltä ja roiskevedeltä suojatut sulakepesät tilalle ja sisään uudet 20A ja 30A sulakkeet. Tämän muutoksen jälkeen mittariston jännitemittari alkoi näyttämään oikeaa lukemaa.


Etukatteen syövereistä löytyi oikealta puolelta ECU-yksikkö.



Iridium sytytystulppa näytti tällaiselta syksyn ajojen jälkeen. Sanoisin, että melko täydellinen. Silti sytytystulppa vaihdettiin uuteen iridiumiin, koska ihan varma ei voi koskaan olla edellisen huoltokirjamerkinnöistä huolimatta, että kuinka vanha edellinen tulppa on. Jätetään jemmaan varatulpaksi työkalupussukkaan.

Sytytyspuolan liitin on fiksusti vedenpitävää mallia ja näytti avattuna siltä, kuin se olisi vasta asennettu. Ei vaadi muutoksia saati puhdistuksia. Tulpanhattu olikin vaihdettu ennestään NGK tulpanhattuun ja tulpanjohtokin puhdas hapettumista.


Lämpökahvoja ja muita tulevia mahdollisia lisäsähkölaitteita varten päätin vetää akulta asti keulalle vielä yhden paksun punaisen johdon omalla sulakkeellaan.



Johto nätisti koko matkan nippusiteillä sopivasti kiinnitettynä kulkemaan eteen uudelle releelle. Releen päätin sijoittaa ECU-yksikön yläpuolelle. Suoraan oikean puoleisen kaiuttimen alapuolelle. Tarvittaessa pääsee ehkä sitten johtoihin käsiksi ruuvaamalla vain kaiuttimen irti.

Releelle toki tarvitaan herätevirta, joka saa jännitteen vasta kun avain on käännetty ON-asentoon. Samoin tarvitaan Maa-liitos releelle. Nämä löytyikin sopivasti ylimääräisestä liittimestä, jonka pää roikkui vapaana etukatteen sisällä. Tämä on virtajohto alkuperäiselle (lisävaruste) radion vahvistimelle, jossa on myös ollut intercom-järjestelmä.

Koska itse radio-yksikköä ei enää löytynyt, niin irroittelin vahvistimen ja heitin roskiin. Toimivuudesta kun ei voinut olla mitenkään varma. Mutta siihen menevässä johtoliittimessä oli Maa, Jatkuva-virta ja Switched-virta.


Siellä se odottaa kahden virta-ulostulon kanssa lämpökahvoja ja jotain muita lisäsähkölaitteita.


Sitten oli aika käydä läpi puhdistaen ja suojaten (oxide cleaner + contact protect) kaikki löytyvät sähköliitokset Erityistä huolellisuutta kaipasivat takarenkaan yläpuolelta löytyvät sähköliitokset. Selvästi rengas heittänyt kosteutta ja pölyä+kuraa sinne. Hapettumaa selvästi nähtävissä liittimissä.

Kunnon puhdistusta vaan kaikkiin liitoksiin. Se on sitä ennakoivaa huoltoa, niin ei tarvitse ihmetellä sitten kesällä tienposkessa, että miksi skootteri ei starttaa tai sammui itsekseen.






Aika paljon sähköliitoksia takana oikean takavalon alla.


Jännitteensäädin, elikkäs regulaattori on piilotettu myös taakse keskimmäisen takakatteen alapuolelle piiloon.


Syksyllä irroittelin sivujalasta irti sen sivujalan tappokatkaisijan. Niissähän tuppaa ajan kanssa tulla ongelmia kaikenlaisissa kaksipyöräisissä. Aika vie sinne vettä ja kuraa, jolloin se pätkii yhteyttä ja saattaa sammuttaa pyörän. Tai jättää käynnistämättä kokonaan. Sitten ihmetellään, että mikäs laitetta vaivaa.

Skootterissa myös ärsytti, että sivujalka alhaalla sitä ei saa tyhjäkäynnille lämpiämään siksi aikaa, kun vetelet ajokamoja päälle. Aina ei huvita vetää pyörää keskituelle saadakseen tyhjäkäynnille lämpiämään.

Päätin etsiä sivujalan tappokatkaisijan johdon liittimen. Se löytyikin keskitunnelin oikealta puolelta noin oikean jalan isovarmaan kohdalta. Syylärin oikealta puolelta.

Sähkökaaviota mukaillen löytyi oikea liitin ja siitä vaan johdot naps poikki ja tinaten yhteen ja kutistesukkaa päälle. Näin on sivujalan tappokatkaisin ohitettu.


Oli muuten eroja sähkökaavioissa 2001 vs. 2002 vuosimalleissa. Tämä on rekisteröity 2002, mutta ilmeisesti 2001 vuosimallia, koska johdotukset olivat erilailla. Lisäksi sähkökaaviossa oli kaksi johtoa piirretty tulemaan liittimeen väärässä järjestyksessä.

Sivujalan tappokatkaisija irti ja lentää romukoppaan "jemmaan". Tuskin se palaa koskaan paikalleen.


Lämpökahvojen asennus uuteen releeseen. Meinasin ensin asennella valmiit lämpökahvat, joihin on upotettu sisään lämpövastukset. Mutta päädyin kuitenkin ostamaan vain vastuslätkät kera säätöyksikön, koska ne valmiit lämpökahvaratkaisut ovat niin paksuja kahvatuppia. Nyt voi käyttää orkkis kahvakumeja.


Vastustarra kiinnitettynä kaasukahvan putkeen. Samanmoinen vasemman kahvatupin alle, mutta sinne kannattaa ohjaustankoon vetää pari kerrosta sähköteippiä eristämään, ettei lämpö johdu vain kylmään tankoon vaan ohjautuu enemmänkin kahvakumin läpi käsille.


Katkaisija on kolmiasentoinen. Hi-Off-Lo.




Tämän jälkeen sai alkaa pistämään katteita jo oikealta puolen paikalleen. Vasemman puolen katteet jää vielä auki variaattorin huoltoa varten.


H11 55W lyhyen ajovalon tilalle asensin H11 55W 5000K Xenon polttimon ja slim ballastin.
Pitkien 2kpl H8 35W halogeenien tilalle asensin 2kpl H8 35W 5000K Xenon polttimot ja slim ballastit.

Ballastit 3kpl sai hienosti mahtumaan "nokkapellin" alle, kun sieltä oli poistanut vanhan intercom yksikön, jolla ei ollut mitään käyttöä.




Kuvissa valon sävy ei ihan näytä oikealta. Mutta valotehoa tuli rutkasti sisään ja valokuvio on hyvin leikkautuva.


Samalla tuli tarkistettua latausjännite, kun xenon ajovalot olivat päällä. Lyhyt sekä pitkät. Latausjännite näytti hyvää 13.9 - 14.0 Volttia. Ei siis ongelmia latauksen kanssa xenon valoja käytettäessä.

Umpiot kuvattuna suoraan edestäpäin valomäärä on huomattavasti parempi, mitä perus halogeeneilla.

Lyhyt valo


Pitkät valot


Edes hajavaloa ei tule sivuille juurikaan näillä umpioilla, kuten kuvasta näkyy. Valokuvio seinää vasten on aika hienosti leikkaava. Valoisalla sitä en saanut tosin kuvattua.


Pimeällä näkee kunnolla, kuinka valokuvio menee.

 

Ylemmässä kuvassa lyhyet ja alemmassa kuvassa pitkät.



 Ylemmässä kuvassa lyhyet ja alemmassa kuvassa pitkät.



Vilkulle ei ole omaa erillistä vilkkurelettä. Sen vilkutus-elektroniikka on integroitu mittaristoon. Led-polttimot eivät suoraan toimineet vilkuissa, muuten kuin vilkuttamalla liian tiheästi. Pitäisi tinata sinne johdotuksiin vastukset, niin sitten onnistuisi. Mutta ei maksa vaivaa lähteä väkisellä vilkkuja muuttelemaan. Riittävät nytkin jo.

Se sähköistä ja seuraavaksi variaattorin kimppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti