keskiviikko 1. helmikuuta 2012

7 Voltin regulaattori osa 2. Itse rakennetut toimivat.

Viitatakseni tähän tekstiin http://tuumaustauko.blogspot.com/2011/12/7-voltin-regulaattori.html

Postissa tuli joskus talvella kuinka CX500:sen lämpömittari käyttää 7 volttia toimiakseen. Sitä varten on pyörässä mittariston takana tulitikkuaskia hieman isompi mötikkä joka toimii 7 voltin regulaattorina syöttäen 7 volttia lämpömittarille.

Ikävä kyllä tuollakin regulaattorilla on käyttöikänsä. Uusia regulaattoreita saa tilalle kyllä, mutta maksavat hunajaa. http://cx500-shop.de/CX-Elektrik/cx-elektrik.html
Alkuperäisosa 89,90€ + postikulut saksasta.
Kolmannen valmistajan osa 49,90€ + postikulut saksasta.
Eli kotiin kannettuna arviolta vähintään 60€

Itse valmistettuna puhutaan kymmenistä senteistä tai maksimissaan muutamasta eurosta. Toki täytyy kolvi pysyä kädessä ja olla rivakka hommassa, ettei kärväytä liiasta kuumuudesta rikki menevää transistoria.
Sekä kolvi kannattaa olla teräväkärkinen sekä hyvälaatuinen. Ei mikään 5e talttapääruuvarin näköinen kolvi.
Osalista mitä tarvitset löytyy täältä

Itse tilasin ebaysta osat 10kpl rakentamiseen ihan vain sillä varalla että kärväytän useamman harjoitteluvaiheessa. Osat 10kpl rakentamiseen maksoi joku 5e kaikkiaan postikuluineen.

No kuinka kävi. Tasan yksi kappale kärvähti ja 9kpl tuli tasalaatuisina kuntoon. Mittasin jokaisen ulos antaman jännitteen ja se oli välillä 6.83-6.88 volttia. Pitäisi olla toimivia kyseiseen hommaan, kun kysyin lopputuloksen mielipidettä jenkkien cx-foorumilta. Vastaavaa lukemaa olivat itse saaneet ja hienosti pelaa.

Asennuksesta sen verran, että kyseinen härveli pitää asentaa niin ettei jäähdytyssiili pääse maadottumaan runkoon, tai ulos tulee 12 volttia. Eli kiinnitys vaikka kuumaliimalla johonkin sopivaan paikkaan. Ja tuo siili ei kuumene juurikaan. Mutta se kannattaa laittaa, että regulaattorilla on pidempi käyttöikä.

Ei kait siinä. Pistetään pari kuvaa näkyville, jos vaikka joku muukin innostuisi. Myös goldwingeissä taidetaan käyttää 7 voltin regulaattoreita, eli ajaa saman asian myös niihin. Liekö myös muissa vesijäähdytteisissä -70 ja -80 luvun Hondissa?

Muutamasta voisin luopua. Epäilen etten tarvitse yhdeksää tuollaista varalle. Minulta voi kysellä jos haluaa säästyä tekemisen vaivalta. Voin sopivaan hintaan kirjeessä lähettää yhden. Jos kiinnostaa, niin pistä mailia osoitteeseen jalat123(täh)gmail.com


Kuvat aukeavat isommaksi klikkaamalla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti