keskiviikko 7. joulukuuta 2022

VN750 jäähdytyspuolen huolto

Koska VN750 sininen oli itselle taas uusi pyörä, niin tottahan se pitää käydä perus toiminnallisuuksiltaan täydellisesti läpi samantien. Kartoitus, että mitä kaikkea siitä oikein löytyy.

Samantien sai repiä taas pois kaikki Reed-venttiileiltä lähtevät alipaineletkut ja tulpata reed-venttiilit. Tästä on pari kirjoitelmaa blogissa ja löytynee hakemalla reed sanalla blogista. Käynti paranee kun hävittää vuotavat turhat letkut.


Öljyt oli kuulemma vaihdettu kesällä ja ajettu vain muutama sata kilometriä, mutta mistä sitä tietää. Päätin valuttaa öljyt pois ja vaihtaa öljyt ja suodattimen uuteen. Alumiinifolio sopivasti taiteltuna suodattimen alla on siksi, että suodattimesta muuten avatessa valuu kaikki öljy suoraan starttimoottorin päälle ja taakse. Tulee turhaa siivottavaa. Foliolla hoituu homma hyvin.


Uudet öljyt sisään ja pyörän käyttö kuumaksi. Ihmettelin, kun lämpömittarin viisari ei nouse ja syylärin tuuletin ei lähde pyörimään. Löytyi ongelmakohtia. Syylärin vasemmassa alareunassa on tuulettimen maadoitus lämpöanturilla hoidettuna. Kontakti tulee, kun syylärin neste lämpiää riittävästi. Anturissa oli abiko-liittimen osa poikki. Ei ihme ettei tuuletin pärähtänyt käyntiin.


Sattumalta minulla olikin tällainen anturi kotona hyllyssä ennestään ja päätin vaihtaa sen heti. Se vaatii jäähdytysnesteiden pudottamisen. Tuleepahan nekin tehtyä samalla kertaa. Moottorin pohjassa oikealla puolen on pultti, jonka irroittamalla jäähynesteet voi valuttaa pois.


Samoin molempien sylinterien sivuilla alaosassa on pultit, jotka avaamalla saa sylinterit tyhjennettyä jäähynesteistä. Sitten vaan tykittää letkulla kunnolla jonkin aikaa vettä järjestelmään syylärin täyttökorkista, jotta saa kierrossa olevat sonnat pihalle. 

 

Kun järjestelmä on tyhjä ja huuhdeltu, oli helppo lähteä vaihtamaan thermo-katkaisija syylärin pohjasta.


Vanha ja uusi rinnakkain.


Ja uusi paikallaan.


30 vuotias pyörä. Nesteet ulkona. Samalla kertaa päätin vaihtaa myös termostaatin. Se kun ei maksa motonetissa kuin kymmenisen euroa, kun ostaa samaa ikäluokkaa olevan Honda Civicin termostaatin. Halkaisija on sama. Avautumislämpötila on sama 82'C. Korkeudessa on pieni ero, mutta niin pieni, ettei haittaa mitenkään. Motonetista sai myös sopivan kokoisen o-renkaan tuohon termostaattikotelon kanteen.Tässä vielä Gates merkkisen termarin numerosarja. Termostaatti asennetaan niin, että tuo pieni piste tulee ylöspäin. Siinä on reikä, jotta ilmaa ei jää jumiin termarin yläosaan ja nestettä liikkuu hieman kokoajan.
Vähän Blue Hylomar tiivisteliimaa, jotta o-rengas pysyy hyvin paikallaan asennuksen ajan. Sotkuista, mutta pääasia että tiivistää ja koko koppa jää piiloon tankin alle näkymättömiin.Tämän jälkeen uudet jäähdytysaineet syyläriin ja koneeseen. Paisuntasäiliön tyhjäys vanhoista ja pesu paisuntasäiliölle. Uudet nesteet myös sinne. Samalla putsailin näkyviä kontakteja sähköliittimistä ja tankki paikalleen ja kone käyntiin. Ilokseni lämpömittari lähti toimimaan ja syylärikin pärähti käyntiin kun kone lämpesi riittävästi. Jäähdytyspuoli nyt huollettu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti