maanantai 29. helmikuuta 2016

Uusia kumeja ja laakereita vanteisiin halvalla

Tahtoo nämä cx-miehet ja wingi-miehet ajella kovin vähän pyörillään, kun useasti alla on ollut 15-20 vuotta vanhat kumit. Jotka muistuttaa jo enemmän kovamuovia kuin kumia. Ei siinä muuten mitään, mutta sellaisen kumin kampeaminen pois vanteelta kotikonstein on välillä melkoista vääntöä. Kyllä se lähtee, mutta on siinä hommaa. Kannattaa muistaa myös vaihtaa aina uudet venttiilit vanteeseen samalla kertaa. Ne maksavat noin 1-2 euroa kappale, joten ei kannata säästää. Sen sijaan aika ja uv haurastuttaa ne ja ikävää jos matka katkeaa sen vuoksi, että venttiili poksahtaa halki juurestaan keskellä korpea. Itsellä nimittäin kerran oli käydä näin goldwingillä. Ajelin ensimmäistä ajoa keväällä huoltikselle ilmaa laittamaan ja meinasin ilmauksessa venttiili revetä. Hissun kissun äkkiä kotiin ja ajokielto kunnes ne oli vaihdettu.

Oikeastaan paras keino mitä olen keksinyt että saa renkaan huulen pois vanteen reuasta poiskampeamiseksi on laittaa rautalapion kärki renkaan ja vanteen väliseen kohtaan. Sitten hyppäät tasajalkaa lapion päälle ja PLOP kumi painuu sen verran, että se lähtee pois paikaltaan. Suoritat tämän tasajalkaa hyppelyn 4-6 kuohtaan renkaan kummankin puolin. Sen jälkeen suojamuovit vanteen reunalle ja rengasraudoilla kampeamaan.

Takaisinlaitto on huomattavasti helpompaa, etenkin kun laittaa kumin reunalle saippuavettä tai jotain sopivaa rasvaa. Suurin ongelma toisinaan on saada paineilmalla kumi poksahtamaan vanteella paikalleen.

Toisinaan vanne poksahtaa samantien, mutta toisinaan on joutunut käyttämään jopa tunnin aikaa mielikuvitusta käyttäen, että on saanut sen onnistumaan. Aina tahtoo vuotaa jostain. Oma kompura on siis tätä pienintä 24 litrasta mallia. Isolla kompuralla saisi tarpeeksi painetta että menisi aina kerrasta ongelmitta.

Paras keino mitä itse olen onnistunut hankalan kumin kanssa, on laittaa koko kumin keskiosaa pitkin renkaan ympäri kuormaliina ja kiristää sitä sopivasti, että kumin reunat painavat vanteeseen. Sitten ilmaa sisään, niin tahtoo usein onnistua. Venttiili muuten pois tämän ajaksi, jotta se paine tulee sinne vauhdilla.

Sitten olen puhaltanut sisään 4.5 baria. Siihen mennessä yleensä on kumi poksahdellut jo vanteella paikalleen. Päästän ilmat ulos. Toistan saman vielä uudelleen varuilta ja ilmat ulos. Ja sitten venttiili paikalleen ja sopivasti ilmat sisään. Yleensä 2.5-2.8 baria on aika hyvä cx:ään. GL1100 wingiin taisi 3.2-3.5 baria olla parempi.

Renkaiksi meni jälleen hyväksi havaitut Maxxis kumit, jotka wingissäkin oli hyvät. Nimestä huolimatta (entinen Sheng shin) pitoa riittää kurvissa sekä sateellakin. Todella kumimainen seos, ei mitään kovamuovia. Kiina alkaa tulla hyvin perässä niin mp- kuin auton renkaissakin. Kyseinen yritys on tehnyt renkaita vuodesta 1967. Eli ensivuonna tulee 50 vuotta täyteen. Mikäli he tekisivät täysin sutta ja sekundaa, niin tuskin kyseinen yritys olisi noin kauan renkaita tehnyt. Yrityksessä on 28 000 työntekijää ja on maailman 9. suurin rengasvalmistaja ja liikevaihto on vuodessa 2000 miljoona dollaria, eli 2000 000 000 dollaria.

Itse olen renkaani tilannut yleensä hollannista Gummistradalta, koska sieltä ne saapuvat viikossa ja hinta jää yleensä jopa alle puoleen suomen hinnoista postikuluineen. Ja suomessa kivijalkaliikkeessä usein joutuu silti odottamaan sen viikon niitä kumeja, kun niitä ei näissä erikoisemmissa kokoluokissa ole hyllyssä. Tässä Gummistradan hinnastoa syksyltä 2015.

Articlenr.ArticleSizeCountPriceSubtotal
72739600Maxxis M6102100-90 X 19 TL 57H M61021€ 65,00€ 65,00
72733300Maxxis M6103110-90 X 18 TL 61H M61031€ 44,00€ 44,00
Subtotal€ 109,00
Shipping costs€ 20,00
Total€ 129,00


Etukumin koko 1.95 x 19
tai 100-90 x 19
 

Takakumin koko 2,15 x 18
tai 110-90 x 18Takavanteessa oli valmiiksi vaihdetut hyväkuntoiset Koyon 6302 RS2 laakerit.
En lähtenyt suotta niitä vaihtamaan, kun niissä ei tuntunut minkäänlaista klappia.

Etuvanteessa oli sen sijaan alkuperäiset tai alkuperäisen kaltaiset vain toiselta puolen suojatut laakerit, joissa oli jo reilusti klappia. Niiden tilalle vaihdoin Würthin laadukkaat 6302 RS2 laakerit. Joita muuten saa Puuilosta 3.50e kappale.


Tuurnalla saa näppärästi napautettua pois vanhat laakerit ja uudet saa naputeltua paikalleen ulkokehältä tarpeeksi isolla lenkkisarjan hylsyllä. Joku voi nyt vetää herneen nenään taas tästä, kuten viime kerrallakin, kun kirjoitin halvoista renkaista ulkomailta tilattuna. Arvon lukija ällös suotta vedä hernettä nenääsi. En usko että olen ainoa joka tilailee ulkomailta ja tuskin auktoriteettini on niin suuri, että tällaisen blogikirjoituksen jälkeen kaikki ryntäävät tilaamaan kuminsa ulkomailta. Moniko lopulta haluaa tai viitsii edes yrittää itse kumin vaihtamista vanteelle. Kyllä se on suurin osa joka ottaa sen vanteen kainaloon ja marssii liikkeeseen ja iskee seteleitä pöytään oikein tyytyväisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti