torstai 19. kesäkuuta 2014

Ilmalämpöpumppu ja säästöt öljylämmitteisessä talossa.


Asiaa ilmalämpöpumpusta öljylämmitystalossa.

Ken sanoo ettei ILP tee säästöä öljylämmitteisessä talossa, on yksinkertaisesti väärässä!

Historiaa:
2011 - edellisillä asukkailla meni talon lämmittämiseen 2800 l öljyä. Litrahinnan ollessa tuolloin 1.08 €/l he maksoivat vuoden lämmityksestä noin 3024 euroa (252 e/kk).

2012 - edellisillä asukkailla 2850 l öljyä. Litrahinta 1.16€/l = vuodessa 3306 euroa (275,50 e/kk)
Tuolloin ostettiin talo meille ja asennettiin samantien noiden öljy-ostojen jälkeen uudet patteritermostaatit kaikkiin pattereihin 13kpl (350e) sekä käytetty Ouman EH-80 automaattisuntti (vaihdettu digiboxiin) öljykattilaan järkeyttämään kuumavesikiertoa pakkaskelien mukaan.

2013 - asuimme ensimmäisen vuoden talossa ja vuoden kuluttua täytimme öljysäiliön. Öljyä meni 2339 litraa. Litrahinnan ollessa 1.06e teki 2479 €/v (206 €/kk) Eli noin 500 litraa vähemmän mitä edellisillä asukeilla ja rahana 530 €/v (44 €/kk). Patteritermostaatit kuittasivat tällä helposti jo hintansa takaisin.

Öljysäiliön täyttämisen jälkeen tuli herätteenä fiilis, että mitä jos ilmalämpöpumppu. Tarjouksessa kun oli Panasonicin ILP NE-9NKE ja sellainen sitten asennutettiin. Tulikohan hinnaksi kotitalousvähennysten jälkeen joku 1200-1250e. Eli ihan perus pumppu max 120m2 asuntoon. Riittää meille. Arvioisin että se lämmittäisi 90-100m2 tilaa. Mitsubishi olisi tehokkaampi pakkasilla, mutta tämä nyt oli hyvässä tarjouksessa, niin tällä mentiin.

Sujuvasti asetukset pumppuun siten, että tuvassa 22-23 astetta sisälämpötila. Patterit kokonaan kiinni oleskelutilojen huoneista. Käytännössä kaikista muista paitsi kylppäristä ja saunasta, joissa ei ole lattialämmitystä. Kuivuu märkätilat paremmin, mikä on tärkeää. Myös autotallissa pidin +13 astetta koko talven patterilla.

Pumpulla pärjäsi hienosti. Mitä nyt hieman hurina tuntui ärsyttävän omaan korvaan. Mutta siihenkin tottui ajan kanssa. Kun ulkona pakkanen kiri -15'C, niin silloin joutui pikkuisen ottamaan paikoitellen paria patteria mukaan lämmitykseen. Pumppu ei jaksanut enää lämmittää noin arviolta 100m2 alaa täysin. Tai sitten en vaan laittanut puhallusta tarpeeksi kovalle juuri hurinaan tottumattomana. Ensi talvena saa hurista niin lujaa kuin jaksaa. Tuskin enää häiritsee.

Jokatapauksessa jännityksellä odotin että paljonkohan Panasonicin ilmalämpöpumppu toisi säästöä öljylämmitteisessä talossa. Tai tuoko ylipäätänsä yhtään, kun toiset sanoo ettei hyödytä öljytalossa. Tottakai sen kuuluu tuoda säästöä jos patterit ovat jääkylmänä.

Tilasin säiliön täyteen nyt ajoissa kesällä, kun öljyn hinta on alhaalla. Vain 0.99 e/l. 7 viikon kuluttua olisi tuollut taas vuosi täyteen. Mutta syksyllä kysyntä nostaa hintoja. Syksyllähän kaikki täyttävät säiliönsä tulevaa talvea varten. Meidän 3000l säiliö riittää helposti yli vuoden, joten täytin sen jo nyt kun öljy on halpaa. Tämä vielä kulumaton 7 viikkoa otetaan arviolaskentana mukaan, koska sinä aikana ei tarvitse öljyllä lämmittää kuin käyttövettä.

Tänään säiliöauto kävi. Säiliön tullessa täyteen, sinne meni vain 1257 litraa. Tarkoittaa tämän hetken öljynhinnalla 1244 euroa. Ja nyt arvioidaan se tuleva 4kk käyttövesi. Netissä paljon puhutaan että noin 10 litraa viikossa menee kesällä öljyä. Otetaan kylmästi arvioon 50% korotus ja näin arvioidaan 15 litralla per viikko. On ainakin pelivaraa. 7 viikkoa ja se tekee 105 litraa.

Eli arvio vuoden 2014 öljynkulutuksesta on 1362 litraa. Tekee rahassa 1348 euroa. Ja ilmalämpöpumpussa oli koko lämmitysajan kiinni sähkölaskuri. Se kulutti 7kk lämmitysjakson aikana rahaa tasan 250 euron edestä. 
Eli karkeasti vuoden lämmityskulut olivat 1598 euroa (133 e/kk).

Pudotus edellisasukkaiden kulutuksesta 52%, 1708 euroa (121 e/kk) (vaikutuksena: ilp + patteritermostaatit + automaattisuntti)
Pudotus omasta edellisvuodesta noin 36%, 881 euroa (73 e/kk) (vaikutuksena: pelkkä ilp)

Toki laskenta on mahdotonta tehdä täysin vertailevaksi heiluvan öljynhinnan sekä vaihtuvien talviolosuhteiden vuoksi. Toki myös talojen pohjapiirrustus, kerrosmäärä jne vaikuttavat. Ja suurimpana toki se, kuinka paljon perhe sitä suihkuvettä pluttaa. Suihkun käyttö on suuri kulu. Jossain sanottiinkin että 15 minuutin suihku vastaa öljyssä viikon verran tuvan lämmitystä. Karkeasti sanottu, mutta ei välttämättä ihan väärässä. Mutta näillä mitä nyt oman kokemukseni pohjaksi löytyi, niin ihan hieno suoritus Panasonicin NE-9NKE ilmalämpöpumpulta ja suosittelen jokaiselle vanhan talon ostajalle hieman automatiikkaa öljykattilan shunttiin, uusia termostaatteja pattereihin sekä melkein mitä tahansa ilmalämpöpumppua. Maksavat itsensä takaisin käytännössä kahdessa vuodessa.

Näillä hyvillä mielin Juhannuksen viettoon.

edit:
piti vielä tarkastaa arkistoista koska edellisen kerran öljyä tilasin. Ja olin sen väärin muistanut. Muistelin että 4kk päästä olisi tullut öljyn tilauksesta vuosi täyteen. Mutta se tulisikin jo 1.5kk kuluttua. Eli laskun tulos muuttui vielä dramaattisemmaksi.

edit2:
näin 1.5 vuotta myöhemmin muistui tämä kirjoitukseni. Tuossa ehti toinenkin talvi mennä ilmalämpöpumpulla. Talvet olivat jotakuinkin samankaltaisia luonteeltaan. Ilmalämpöpumpusta yritin ottaa enemmän hyötysuhdetta irti puhaltamalla sitä täydellä tuuletinnopeudella koko talven. Alkuun hurina häiritsi, mutta siihen tottui enemmän ja enemmän. (nyt kolmantena talvena, ei hurinaa enää edes huomaa.)

Asiaan: toisen talven jälkeen täytin taas öljysäiliön täyteen. Aikaa edellisestä täytöstä kului 14.5 kuukautta. Eli 2.5kk yli vuoden. Ja säiliöön meni 1293 litraa. Päästiin taas noin 1200l vuosikulutukseen. Syyskuussa 2015 öljylitran hinta oli 0.78€/l, joten vuoden lämmitysöljyyn meni alle 1000 euroa ja ilmalämpöpumppu vei tuon 14.5kk aikana hieman enemmän kuin aikaisemmin. Vei 315 euroa. Mutta tuona kesänä käytimme sitä myös viilentämään kämppää kesähelteillä. Viilennyksen ja lämmityksen kokonaisvuosihinnaksi jäi noin 1300 euroa.

Moni sanoo, että "jos viilennät kesällä ilmalämpöpumpulla asuntoa, niin menetät sen kaiken säästön mitä lämmityskautena sillä teit".
Se on huuhaata! Sähkölaskuri ilpissä kertoi totuuden ja hellekelillä omakotitalon viilentäminen noin 22 asteeseen maksoi vain 0.25-0.30 euroa per päivä.
Suomen kesässä on vähän helteitä. Ja vaikka olisi kuukausi hellettä putkeen. 30 päivää. Se tekisi oikein hurjat 9 euroa kuluja ilmalämpöpumpulle. Ei nyt ihan kuittaa 700 euron lämmityssäästöä pois. Sanoisin, että käytä sitä viilennystä. Nauti siitä, että sinulla on mahdollisuus viilentää. Sillä se on pieni hinta niistä paremmista yöunista, mitä ei tarvitse viettää lakanoissa hikoillen. Ja mikäli sinulla on pieniä lapsia/vauvoja perheessä, niin voit vain kuvitella miten viileä sisäilma kesähelteillä vaikuttaa heidän yöuniin.

Oma ilmalämpöpumppuni kuittasi ostohintansa noin 1.5 vuodessa ja tuottaa jatkossa noin 700-800 euroa säästöä joka vuosi.

Päätän raporttini tähän :)

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä erittäin kattavasta kirjoituksesta. Oli loistoidea iskeä kulutusmittari kiinni pumppuun. Täytyykin laittaa Ultimate Marketin testivoittaja heti tilaukseen!

    VastaaPoista