keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Goldwing GL1100 jarrusatuloiden stefat osa 2.

Okei nyt on tätä wingien stefa asiaa tutkittu ihan huolella ja tultu siihen tulokseen, että -81, -82, -83 ja jopa gl1200 -84 vuosimallissa kaikissa on erilaiset jarrut. Kätevää eikö.

GL1100 -81 vuosimallissa (ja kaikissa aikaisemmissa gl1100 vuosimalleissa) on jarrusatulat, joissa vain yksi jarrumäntä per jarrusatula. Etujarrut kuten normaalisti prätkissä. Käsijarrukahva ottaa molempiin etujarrusatuloihin ja jalkapoljin takajarruun. Jarrumäntien koosta ei mitään tietoa minulla. En lähtenyt kaivamaan tietoa. Jarrupääsylintereissä normaalit banjopultit.

GL1100 -82 vuosimallissa on jarrusatuloissa jo kaksi jarrumäntää per jarrusatula. Mutta edelleen etujarrut toimivat kahvasta ja takajarru polkimesta. Luultavasti 30mm jarrumännät jokaisessa jarrusatulassa. Jarrupääsylintereissä normaalit banjopultit.

GL1100 -83 vuosimallissa on jarrusatuloissa myös kaksi jarrumäntää per jarrusatula. Mutta tähän viimeiseen vuosimalliin on tehty yhdistetty takajarru sekä oikea etujarru. Käsikahva ottaa vain vasempaan etujarruun. Jarrumäntien koot ovat seuraavat:
- etuvasen jarrumännät halkaisijat 32mm
- etuoikea jarrumännät halkaisijat 25mm
- takajarrun jarrumännät halkaisija 32mm (eli sama kuin etu vasen)

Lisäksi -83 vuosimallissa etujarrussa normaali banjopultti, mutta takajarrun jarrupääsylinteri on muuttunut. Siinä ei ole banjopultti, vaan ruuvi, jolla kiinteä jarruputki jarruletkun sijasta kiinnitetään. Jarruputki johtaa pyörän oikealla puolella piilossa olevaan haaroittimeen, joka ilmeisesti toimii myös jonkinlaisena paineen rajoittajana etuoikeaan ja takajarruun. Onhan niissä erikokoiset jarrumännät, niin nesteen virtaumaa saatetaan rajoittaa, jotta jarrutus on tasainen. Tästä en ole ihan varma, mutta näin sain käsityksen jostain netin tekstistä.
Jos meinaa -83 vuosimalliin vaihtaa teräspunosletkut, niin kannattaa ottaa huomioon että tuosta haaroittimesta lähtee jarruputket, jotka jossain vaiheessa muuttuvat jarruletkuiksi ja se liitos ei ole banjopulttiliitos vaan englanniksi flared fitting.

GL1200 -84 jatkaa -83 vuosimallin linjaa linkitetyn etujarrun ja takajarrun kanssa. Mutta tässä on toteutus tehty erilailla. Takajarrupääsylinterissä on jarruputken ruuviliitoksen sijaan kaksi lähtöä ja kummassakin banjopultti. Paljon fiksumpi ratkaisu.


Tämä koko sotku aiheuttaa sen, että -83 vuosimallin takajarrupääsylintereitä on likimain mahdoton löytää järkihintaan. Kohtaa sukupuuttoon kuolemisen kyseinen osa. Uusia ei valmisteta ja käytetyistä pyydetään ebayssa 100e ja siitä ylöspäin oli kunto sitten miten huono tahansa. Koska näitä ei vaan enää saa.

Eli jos oma -83 vuosimallin takajarrupääsylinteri on kuolemassa ja korjaussarjallakaan enää ei sitä kuntoon saa, niin sitten ehkä järkevin vaihtoehto on muuttaa jarrusysteemi totaalisesti. Myös vaikka takajarrupääsylinteri olisi kunnossa, niin se haaroitin osa saattaa hajota ja kyseinen osa on myös kiven alla. Tällöin järkevimmältä tuntuisi tehdä seuraavanlainen konversio.

Takajarru omakseen kuten yleensä moottoripyörissä. Ja etujarrut pystyykin yhdistämään yhteen ostamalla tuplaletkut mahdollistava banjopultti jarrukahvan jarrupääsylinteriin. Tosin tällöin etujarruissa toisen puolen männät ovat 32mm ja toiset 25mm. Tarkoittaa että jarruttamalla kahvalla, sama nesteen paine työntää noita 25mm mäntiä voimakkaammin ja sen puolen jarrupalat kuluvat huomattavasti nopeampaa. Jos huonosti käy, niin nuo isommat männät eivät purista jarrua yhtään. Luultavasti puristavat, mutta perus pikkujarrutuksissa eivät ollenkaan. Vaihtoehtona voisi olla vaihtaa -82 vuosimallista etujarrusylinterit, mutta en ole varma meneekö niiden kiinnitys heittämällä etuiskareihin, koska -83 vuosimallissa tuli myös tämä anti-dive ominaisuus.

Takajarrupääsylinterin voi korvata GL1800 pyörästä löytyvällä takajarrupääsylinterillä. Niitä saa 20-50 eurolla ebaysta. Siinä on banjopulttikiinnitys ja siitä voi suoraan vetää takajarruun letkun. GL1200 takajarrupääsylinteri on erilainen ja sitä ei oikein saa modattua GL1100 runkoon. Mutta GL1800 mallin takajarrupääsylinterin saa pienellä muutoksella asennettua. Ja niitä löytyy ebaysta vaikka kuinka paljon.

http://www.ngwclub.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=44934&hilit=gl1800


Sitten paluu omaan jarrufiksaukseen. Uudet osat tuli ja totaalinen puhdistaminen alkoi.
Kävin läpi jokaisen jarrusylinterin. Kaikki kuusi jarrumäntää irti. Täys puhdistaminen. Hirveästi kiteytynyttä moskaa ja hietaa mäntien takana. Jarrumäntien stefat kokonaan uusiin sekä pölysuojat uusiin. Jarrukahvan jarrunestesäiliö irti. Siellä oleva pieni paluureikä oli tukossa ja etujarru siksi jumissa. Relief port nimeä käyttävät siitä. Jarrunestesäiliö lähtee nostamalla irti. Hitto että sen alla olikin karseaa katsottavaa. Melkoinen puhdistelu oli.
Pressure relief port jos menee tukkoon, niin jarru alkaa jumittamaan. Ja pahimmillaan ajossa laahaava jarru kuumentaa jarrunestettä. Lämpö laajentaa ja jos tuo paluuportti on tukossa, niin laajeneminen puristaa jarruja enemmän lukkoon ja saattaa käydä huonosti ajossa.Relief port on helppo putsata teräsharjan yhdellä piikillä. Neula on liian paksu eikä mene reijästä läpi. Pihdeillä yksi teräsharjan karva ja sillä ees taas kairaa koloa auki. Takajarrupääsylinteriä en lähtenyt availemaan, koska se ei jumittanut. Suotta sitä turhaan sitten aukoo, kun on niin sukupuuttoon kuoleva osa. Vahingossa saattaa tuhota jotain jos toimivaa osaa ryhtyy aukoomaan.

Jarrusatulat ihan hirveässä kunnossa. Kaikki irti ja liukuviin osiin ja tappeihin myös uudet rasvat.
Vasemman etujarrun palat olivat melkein kuin uudet. Joten ei syytä vaihtoon. Oikean puolen jarrupalat taas olivat öljyiset. Täysin öljyyn imeytyneet. Etuiskari vuotanut ja öljyt suoraan jarruille. Joten uudet palat oikealle puolelle. Takajarrupalat olivat myös hyvät, eikä syytä vaihtoon.
Uusi jarruneste on täysin kirkasta. Säiliön läpi näkyy valo hienosti ja näkee miten puhdasta uusi neste on. Jarrukahva ja jarrupoljin tuntuu hyvän jämäkältä. Ilmaus onnistui hyvin. Eli jarruremontti oli kaiken alku ongelmien jälkeen menestys ja wingissä on täydellisesti toimivat jarrut vuosiksi eteenpäin. 

Seuraava urakka olisikin sitten etupumppujen stefojen ja pölysuojien vaihtaminen sekä nokkahihnojen vaihtaminen. Jäähdytysnesteet myös vaihtoon ja pyörä on valmis kesän ajoihin.

Etukatetta lähdin jo irroittelemaan ja täytyy sanoa, että wingistä tuli enemmän moottoripyörän oloinen kun istui katteettoman wingin päälle. Saattaa olla että remontit tehtyäni jätän katteen kokonaan pois ja ajelen kesän lämmin tuulenvire kasvoja hyväillen.

1 kommentti:

  1. Mukavaa luettavaa, toi harmaa pohjaa tosin meinaa vähän haitata :)

    VastaaPoista