sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Aprilia Atlantic vesipumpun huolto osa 1

Kesällä Atlantic ei valuttanut mitään alleen, mutta tuossa kun pesin sitä talvisäilöön, niin ennen pesua huomasin, että alla on pieni läntti. Rupesin katselemaan, että mitä se on ja jäähdytysnestettähän se. Se oli valunut moottorin oikealta puolelta vesipumpun takaa lähtevästä juorureiän letkusta. 

Juorureikähän on reikä, joka on vesipumpun akselin puolivälissä lohkossa. Reijän toisella puolen akselia on öljystefa moottorin suuntaan ja toisella puolella vesipumpun mekaaninen tiiviste. Mikäli reijästä valuu öljyä, on öljystefa mennyt pilalle. Mikäli sieltä valuu jäähdytysnestettä, on mekaaninen tiiviste mennyt pilalle. Tai sitten aikaa myöten vesipumpun akseli on kulunut uralle ja päästää nesteitä ohi. 

Joka tapauksessa kannattaa aina vaihtaa kumpikin mekaaninen tiiviste ja öljystefa. Yleensä vaihtaminen joka pyörässä on niin ison purkamisen takana, ettei kannata säästää niitä muutamia euroja jättääkseen toisen vaihtamatta. Saattaa olla muuten sama purkaminen edessä taas hetken kuluttua.

Sillä aikaa kun tein variaattorihuoltoa, pidin juorureijän alapuolella paperia, mihin pikkuhiljaa tuli läntti ja se kasvoi kasvamistaan. Tämä siis ilman että jäähdytysneste on missään paineessa. Ajossa kun kuuma neste on paineistettu, niin voi alkaa vuotaminen ihan ajossa norona. Kohta on neste loppu ja moottorivaurion riski. Eli ei kannata ohittaa tällaista, vaan laittaa kuntoon.


Harmillisesti tässä ensimmäisessä Aprilia Atlantic 500 mallissa vuosien 2001 ja 2005 välillä on käytetty kahta eri kokoista akselia ja mekaanisia tiivisteitä, jotka ovat joko 20mm tai 30mm halkaisijaltaan. Tietenkään missään ei ole kerrottu, että kumpaa juuri sinun skootterisi käyttää.

"All 500cc Piaggio and Aprilia engines can come with either a 20mm water pump shaft seal or a 30mm water pump shaft seal. There is no way to tell which seal your 500 has unless you first disassemble the water pump."

Aika paljon googletin aiheesta ja luin ebayn ja muiden varaosasivustojen ilmoituksia, niin valistuneesti voisin veikata, että 2001-2002 käytettiin tuota ohuempaa akselia ja 20mm mekaanista tiivistettä, sekä pienempää öljystefaa.

Mutta en voi ihan varma olla, joten osat pitää tilata vasta, kun moottori on auki ja propelli irroitettu ja näkee, että kumpaa on käytetty omassa pyörässäni. Joka tapauksessa vaihtaakseen osat, pitää akseli irroittaa ja se irtoaa moottorin sisäsuuntaan pois vetämällä. Eli lohko on pakko avata joka tapauksessa. 


Siispä hommiin. Tässä moottorin oikea kylki ja letkuja jotka tulevat vesipumpulle. Tuo paksuin letku on ylimpänä ja menee muoviosaan, jonka sisällä on termostaatti.

Tätä Atlanticia on myös tehty kahdella eri termostaatilla. On sisäinen ja ulkoinen termostaatti. Tämä minun omani on sisäisellä termostaatilla. Ulkoinen termostaatti olisi letkun välissä sylinterin vasemmalla puolella.


Ensimmäisen letkun kun irroittaa, niin valuu jäähdytysnesteet ulos, joten vatia alle.


Vesipumpun muovinen suojakoppa irti ja termostaatti kurkkaakin sieltäAprilia Atlantic 500 yksi tyyppivika olikin alkupäässä sellainen, että moottoriöljyn sekaan tuli bensaa. No sehän ei tietenkään ole hyvä juttu, koska bensa on liuotin ja öljy liukastin. Loppujen lopuksi tähän löytyi syy niinkin erikoisesta asiasta kuin termostaatista.

Aprilia käytti ensin virheellisesti 75'C aukeavaa termostaattia, kun yleisesti termostaatit ajokeissa ovat jotain 82-85'C välillä aukeavia.

Tämä aiheutti sen, että moottori jäähtyi liian aikaisin, eikä päässyt koskaan kunnolla käyntilämpötilaan, vaan kävi aina vähän liian viileänä. Tästä johtuen ecu syötti ruiskulle bensaa hieman enemmän, jotta moottori saataisiin täyteen käyntilämpöön. Ylimääräinen bensa ei kaikki palanut, vaan ajan kanssa sitä valui pikkuhiljaa sylinterissä männänrenkaiden ohi moottoritilaan laimentamaan öljyä.

Korjausmetodi tähän oli vaihtaa 85'C aukeava termostaatti, joka päästää moottorin käyntilämpöihin ja ecu osaa syöttää oikean määrän bensaa ajoon. Ongelma poistuu ja tämä pudottaa myös kulutusta hieman.

Minulla näytti olevan paikallaan 85'C parempi termostaatti.


Mistä sitten tunnistaa Atlanticin mihin ei ole vaihdettu oikeaa termostaattia?
Atlantic nostaa parissa minuutissa moottorin käyntilämpömittarin ylös mittaristossa. Viisari lähtee nousemaan alhaalta  noin klo viiden kohdasta ylöspäin. Mikäli viisari ei nouse klo 3 kohdan yläpuolelle, niin termostaatti on väärää liian aikaisin aukeavaa mallia. Minulla nousee lämpömittarin viisari aina klo 2 ja 3 väliin normaali ajossa.


Homma jatkuu... Ensin pitää valuttaa jäähdytysesteet pois ja sen jälkeen moottoriöljyt pois, sekä poistaa öljynsuodatin.

Tämän jälkeen pääsee irroittelemaan 8mm lenkkiavaimella ja 8mm hylsyllä pitkän jatkovarren kanssa 14kpl eri mittaisia pultteja. Koska pultteja on kolmea eri kokoa, niin ne täytyy pitää järjestyksessä. Helpointa on piirtää pahviin summittainen lohkon kuva ja painaa ne pultit siitä läpi niille kohdille, joissa ne lohkossa oli.


Sitten vaan naputellaan lohko irti kumivasaralla. Sisältä paljastui myös staattori.


Staattori näytti silmäillen todella hyväkuntoiselta. Liekö vaihdettu joskus?
Mittasin vielä, ettei yhdestäkään staattorin kolmesta johdosta ole jatkuvuutta staattorin runkoon. Eli ei saa maadottua. Kaikki oli ok.
Mittasin myös kolmen johdon väliset vastukset toisiaan vasten. Kaikki näyttivät 1 Ohm, mikä on hyvä, koska vastuksien tulee näyttää alle 1.5 Ohm.
Täällä ohjeeni staattorin mittaukseen ja latausongelmien selvittelyynÖljypaineen anturikin löytyi sieltä.Öljypaineen anturin jousella on alimitta annettuna, joten ei muuta kuin mittaamaan.

 
Ja jousihan näytti olevan täydessä mitassa. Hyvä hyvä.


Kurkistus moottorin puolelle. Magneetossa lukee Ducati. Aprilia käyttää näköjään muiden pyörävalmistajien hyviä osia. Syylärissäkin huomasin aikaisemmin lukevan KTM.


Ruuvaamaan vesipumppu irti lohkosta. 12mm lenkkiavain akselin takapäähän ja 8mm lenkkiavaimella propelista pyöritys ja pumpun propelli on irti.

Hieman tuossa vesipumpun mekaanista tiivistettä vasten tulevassa kontaktipinnassa on tuollaista skröpöä. Luultavasti siitä vuotanut hiljaa läpi. Propelin leimassa näkyy että se on valmistettu 6/2001, eli alkuperäinen propeli lienee kyseessä.


Mekaanisen tiivisteen vastinpinta näkyy tässä. Hieman skröpöä tai mitä lie muhjua siinäkin näkyy.


Vedetäämpä akseli irti lohkon takapuolelta. Akselin mukana tulee tuollainen prikka, jota ei parane hukata.

Huomatkaa, että akseli on kulunut selvästi uralle tuosta ohuen osan juuresta. Se kohta taitaa olla öljystefaa vasten pyörinyt kohta. Akselia ei muuten ole mitenkään laakeroitu, joten se kai hieman nojaa öljystefan huuleen ja 70 000km, sekä 17 vuotta tekevät tällaisen kuluman.


Siispä uusitaan akseli myös samalla kertaa.


Mekaaninen tiiviste lähtee nyppäämällä irti. Tuo propelin takaosaa vasten tuleva vastinpinta on kumia, joten se tiivistää ettei jäähdytysneste mene propelin juuresta akselin vartta pitkin moottoritilaan. Siksi siinä ei saa olla muhjua, vaan sen pitää olla puhdas.
Mekaanisen tiivisteen pohjassa taasen on jotain kovempaa peilisileäksi kiillotettua bakeliittia tms, jonka vastinpinta osuu valkoiseen keraamiseen kiiltävään osioon (sanovat tätä englanniksi nimellä polo mint) ja nämä tiivistävät myös ettei jäähyneste pääse konetilaan.Polo mint on kumisessa alustassa, joka tiivistää sen lohkon reunaan, jottei neste pääse mekaanisen tiivisteen ulkopuolen ja lohkon välistä konetilaan.Eli kaikki pitää olla kunnossa tai muutoin nesteet lähtevät väärille teilleen.

Pohjalla oli vielä öljystefa, josta en huomanut ottaa kuvaa taistellessani sitä irti. Todella hankala irroittaa. Ei oikein kunnolla saa takaapäin lyötyä, koska takana on pienempi kolo ja ei saa tuurnaa osumaan stefan ulkoreunaan.

Stefa on vielä mallia, jossa on ulkoreunassa kumin sisäpuolella metallilevy vahvikkeena. Jämähtää todella tiukkaan paikalleen.

Lopulta sain varovasti pienellä ruuvimeisselillä väännettyä yhden reunan metallisuikaletta sen verran, että sain pihdeillä nypättyä sen irti sieltä.


Tässä kokonaisuus oikeassa järjestyksessä.
Propelli, mekaaninen vesipumpun tiiviste, polo mint ja öljystefa.


Mekaaninen tiiviste oli sitä pienempää 20mm mallia. Nyt tiedän millaisen akselin ja osat tilata.
Kun setin laittaa nippuun, niin tuo akselin kuluma viittaa aika hyvin siihen, että öljystefaa vasten tuo akseliin kulunut ura on tullut. Jäähdytysneste on siten vuotanut jostain mekaanisen tiivisteen muhjuisesta kohdasta läpi tihkuen.


Kuten huomaa, niin propelissa onkin tuossa vastinpinnassa jotain ruskeaa mönjää kovettuneena, joka aiheuttaa epätasaisen paineen vastinpintaan ja välistä on vuotanut.


Periaatteessa varmaan riittäisi, jos tilaisin uuden öljystefan ja uuden propellin, mutta kun tässä nyt on kaikki käsillä, niin tilataan koko satsi ja pannaan kerralla kuntoon.

Tarina jatkuu seuraavassa osassa, kun osat joskus saapuvat.

1 kommentti: